برخی مواد غذایی باعث افزایش حالت اسیدی و سوزش معده میشوند در نتیجه مصرف آنها برای افرادی که دچار زخم معده هستند توصیه نمیشود. چون این مواد غذایی علاوه بر ایجاد این حالتهای مذکور روند درمان را نیز مختل میکنند.
در این مطلب چند ماده غذایی را ذکر میکنیم که مصرف آنها مناسب حال شما نخواهد بود. لطفا ما با همراه باشید.
قهوه به مخاط معده آسیب میرساند
اگر از زخم معده رنج میبرید از مصرف برخی نوشیدنیها مانند قهوه و چای بپرهیزید. قهوه مانند چای، اگر به میزان زیادی مصرف شود باعث افزایش اسید معده شده و معده درد را بیشتر میکند.
از مصرف آب پرتقال بپرهیزید
پرتقال یک میوه مفید و پرخاصیت است اما اگر زخم معده دارید بهتر است دور این میوه خوشمزه را خط قرمز بکشید. چون باعث ترش کردن معده در افراد حساس میشود. اما جالب است که این اتفاق با مصرف لیموترش یا گریپ فروت نمیافتد. البته دلیل آن هنوز به درستی روشن نشده است اما واقعیت این است که پرتقال باعث ترش کردن میشود. در نتیجه توصیه میشود از مصرف پرتقال و همچنین آب آن خودداری کنید.
اما مصرف متعادل مرکبات دیگری مانند نارنگی، لیموترش و گریپ فروت ایرادی ندارد. توصیه میشود این مرکبات را به همراه غذا و همچنین صبح با شکم خالی مصرف نکنید.
گوجه فرنگی
گوجه فرنگی به طور طبیعی یک میوه اسیدی محسوب شده و ترکیبات آن (پوست و دانههای آن) باعث تحریک مخاط معده میشود.
اگر از زخم معده رنج میبرید برای مصرف گوجه فرنگی لازم است که آن را پخته و پوست بگیرید تا مشکلی بروز نکند.
علاوه بر گوجه فرنگی باید از مصرف پیاز، فلفل دلمهای، زیتون و قارچها نیز بپرهیزید. این مواد غذایی نیز باعث ترش کردن و سوزش معده در افراد حساستر میشود. میوههای دیگری مانند انجیر و میوههای ریزی مانند توت فرنگی و تمشک نیز باعث تحریک معده میشوند. البته سبزیجات اشاره شده در صورت پخته شدن واکنش کمتری ایجاد میکنند.
بدانید که
برای تسریع درمان معده بهتر است که روزانه 5 تا 6 وعده ی غذایی کم حجم و میان وعده داشته باشید تا از پر شدن و سنگینی معده جلوگیری شود. با این حال لازم است که از ریزهخواری بپرهیزید چون میتواند بر عکس عمل کرده و باعث تحریک بیشتر معده شود.
پنیرهای خیلی چرب یا خیلی تخمیر شده
به طور کلی مواد غذایی چرب مانند گوشتهای پرچرب، کره، سسهای چرب، گوشتهای فراوری شده مانند سوسیس و کالباس و همچنین ماهیهای دودی و مواد غذایی سرخ کرده و پنیرهای خیلی چرب جزو مواد غذایی پرهیزی برای شما هستند. به خاطر اینکه این مواد غذایی، دیرهضم بوده و معده را به زحمت میاندازند. به خاطر اینکه این مواد غذایی به مدت بیشتری داخل معده میمانند و باعث ترشح اسید بیشتر میشوند. اگر دچار زخم معده هستید بهتر است حداقل تا بهبودی و برطرف شدن زخم از مصرف این مواد غذایی خودداری کرده و از جایگزینهای کم چرب مانند گوشتهای کم چرب، پنیر سفید کم چرب و مواد غذایی غیردودی استفاده کنید.
عسل حاوی اسیدیته ی پنهان
بدون شک، ما به صورت مستقیم متوجه نمیشویم اما عسل یک ماده ی غذایی اسیدی است. اما به خاطر طعم شیرین عسل حالت اسیدیتهی آن پنهان میماند. با این حال باید بدانید اگر معده خیلی حساسی دارید با شیرین کردن دمنوش شبانهتان با این ماده خطر اسیدی شدن معده در شب بیشتر میشود؛ چون خواب هستید و وضعیت خوابیده نیز مزید بر علت میشود.
بدانید که
سوزش و ترش کردن معده الزاما به وجود اسید طبیعی یک ماده ی غذایی مربوط نمیشود. این حالت بیشتر ناشی از وجود عوامل فعال موجود در مواد غذایی یا ترکیبات فیبری یا تحریک کننده است که به مخاط معده آسیب میزند.
حواستان به ادویههای تند باشد
مواد غذایی تند شهرت زیادی در ایجاد سوزش معده دارند. توجه داشته باشید که ادویههای تند مانند فلفل، کاری و زنجبیل و غیره حاوی مولکولهای تحریک کنندهای هستند که میزان زیاد آن باعث بروز التهاب در معده و رودهها میشود. علاوه بر این ادویهها بهتر است در مصرف نمک نیز هشیارتر باشید چون میزان زیاد آن باعث افزایش حالت اسیدی معده میشود. گفتنی است که ادویههای دیگری مانند وانیل یا دارچین چنین تاثیری ندارند.
منبع:tabnak.ir
مواد غذایی ممنوعه برای زخم معده
زخم معده, درمان زخم معده, سوزش معده, افزایش اسید معده, مواد غذایی ممنوعه برای زخم معده, مواد غذایی دیرهضم, درمان سوزش معده, علائم زخم معده,زخم معده چیست,زخم معده علائم,زخم معده و درمان آن,زخم معده رژیم غذایی,زخم معده و روزه,زخم معده چیست,زخم معده و دوازدهه,زخم معده و درمان,درمان زخم معده,درمان زخم معده با عسل,درمان زخم معده عصبی,درمان زخم معده با طب سنتی,درمان زخم معده در طب سنتی,درمان زخم معده با میوه,تغذیه سالم برای کودکان,تغذیه سالم برای لاغری,سوزش معده,سوزش معده و درمان آن,سوزش معده درمان,افزایش اسید معده,افزایش اسید معده در کودکان,علت افزایش اسید معده,علائم افزایش اسید معده,درمان افزایش اسید معده,علل افزایش اسید معده,عوارض افزایش اسید معده,افزایش ترشح اسید معده,مواد غذایی ممنوعه برای زخم معده,درمان سوزش معده,درمان سوزش معده در طب سنتی,درمان سوزش معده در حاملگی,درمان سوزش معده با طب سنتی,علائم زخم معده,علائم زخم معده چیست,علائم زخم معده چیست,علائم زخم معده در کودکان,علائم زخم معده بدخیم,علائم زخم معده شدید,علائم زخم معده و دوازدهه
برای اینکه راجب بیماریهای تخمدان بدانیم ابتدا باید درباره تخمدان وعملکردش به زبانی ساده بیشتر آشنا شویم.
در تخمدان زنان سلولهای اولیه ای وجود دارد که که این سلول تبدیل به تخمک میشوند و در صورت لقاح با اسپرم جنین بوجود خواهد آمد اما تخمک چگونه و چرا بوجود می آید
درون مغز هر انسانی غده ای با نام هیپوفیز وجود دارد و داستان تخمک از اینجا آغاز میگردد
اول هر دوره پریودی هیپوفیز دستور(هورمونی) با نام FSH را صادر میکند که به تخمدان دستور میدهد که چند سلول از سلول های اولیه ای را که فقط در تخمدان وجود دارد رشد بده و تخمدان 9 الی 10 تا از این سلولها را انتخاب میکند وشروع به رشد دادن آنها میکند این سلولهای در حال بزرگ شدن از خودشون دستوری (هورمون) با نامهای استروژن و پروژسترون تولید میکنند برای رحم که به رحم دستور میده که خودتو برای ورود تخمک و یک بارداری احتمالی آماده کن و رحم هم شروع به رشد کردن و آماده کردن خودش میکنه و دیواره هاش رو بیشتر میسازه (با مویرگهای بسیار ظریف)
بین روزهای 12 تا 16 بعد از آخرین پریودی دوباره هیپوفیز یک دستور دیگه ( هورمون) با نام LH میده که به تخمدان دستور میده بزرگترین و بهترین و آماده ترین سلول را برای تخمک شدن به رحم بفرست و فقط 1 سلول را و به بقیه سلولهایی که این ماه آماده کردی هم برای پشتیبانی از تخمک به ساختن هورمون پروژسترون ادامه بدهند تا اگر جنینی به وجود آمد بتونه به زندگی داخل رحمی اش ادامه بده اگر حاملگی صورت بگیره جنین به همون سلولهای پشتیبانی که پروژسترون تولید میکردند دستور ادامه تولید پروژسترون را میدهد واگر حاملگی نداشته باشیم هیپوفیز دوباره همون دستور FSH را میدهد
سلولهای قبلی تحلیل می روند و تخمدان دوباره شروع به رشد دادن سلولهای جدید میکند و هر ماه این داستان از زمان بلوغ تا یائسگی ادامه دارد
حالا چرا دچار مشکلات و بیماریهای تخمدان میشویم
یک جواب ساده خواهیم داشت هر وقت در این چرخه مشکلی بوجود بیاد مثلا در خود تخمدان و یا هیپوفیز و یا داخل رحم و یا هر علتی از جای دیگر بدن بتواند در روند این چرخه مشکل بوجود بیاورد در این صورت فرد دچار بیماریهای تخمدان میشود.
از جمله دلایلی که باعث تداخل میشه در این چرخه (هیپوفیز- تخمدان- رحم)
· چاقی (چربی بدن افراد چاق میتونه باعث زیاد شدن هورمون استروژن و هورمون مردانه بشود)
· علت های ژنتیکی
· استرس های روحی
· مشکلات هورمون انسولین و دیابت
· مشکلات و بیماریهای تیروئیدی
· مشکلات غده فوق کلیوی
· تومورهای مغزی
· مشکلات وبیماریهای عفونی ومیکروبی لگن ورحم
· بعضی داروها با پروژسترون ها و هورمون های
· و خیلی دلایل شناخته شده و غیر شناخته شده دیگه میتونه باعث تداخل در عملکرد درست تخمدان بشه
اولین و مهمترین علامتی که میتونیم بفهمیم دچار مشکلات تخمدانی شدید نامنظم شدن پریودی ها( قاعدگی) است
از شایعترین مشکلات تخمدانی تنبلی تخمدان (PCO) یا سندرم تخمدان پلی کیستیک است
علائم بیماری عبارتند از:
- نامنظمی قاعدگی بصورت قطع قاعدگی - طولانی شدن قاعدگی- قاعدگی شدید و...
- نازایی ( البته با درمان بهبود می یابد)
- چاقی
- افزایش هورمون های مردانه
- جوش و آکنه
- افزایش موهای صورت و ضخیم شدن موها
- کاهش موهای پیشانی
- چرب شدن پوست بدن
- اکانتوزیس نیگریکانس است یکی از علامتهایی که در سندرم پلی کیستیک تخمدان (تنبلی تخمدان) در افراد چاق مشاهده میگردد که بیشتر در قسمتهای گردن - زیر بغل - زیر پستان - کشاله ران است
- در سونوگرافی کیست های متعدد یافت (میشود البته گاهی با وجود این که بیماری وجود دارد اما سونوگرافی منفی میشود پس فقط به جواب منفی سونوگرافی نمیتوان اکتفا کرد) ولی سونوگرافی بهترین راه پیگیری بیماری هست و از طرفی وقتی سونوگرافی از راه واژینال باشه جواب دقیقتری از بررسی تخمدان را داریم اما در دختران باکره نمیتوان از این راه استفاده کرد و از طرفی چربی زیاد شکم در برخی بیمارها و بعضی دلایل دیگر میتواند در جواب سونوگرافی اختلال ایجاد کند
- ممکن است قند خون بالا باشد
- در برسی آزمایشگاهی LH بالا است و FSH پایین است
- میزان هورمون استروژن بالا است
- در کم کاری تیروئید تنبلی تخمدان یا (PCO) دیده میشود
- برخی داروها میتوانند در ایجاد بیماری موثر باشند
درمان
روند درمان PCO حداقل 6 ماه تا 1 سال است و اثرات درمان حدود 1 سال بعد از شروع درمان مشخص میشود
برای موهای زائد از لیزر استفاده میکنند
افراد چاق باید وزن خود را کاهش دهند و کاهش وزن در روند درمان بسیار- بسیار زیاد موثر است
داروها
1- سیپروترون کامپاند (دیان) diane شروع روز پنجم قاعدگی به مدت 21 روز هر شب 1 عدد مصرف شده وبعد از تمام شدن هربسته 7روز دارو نمی خورید و از روز 8 بسته بعدی را آغاز میکنید و یا LD مصرف شود به هر حال جز اساسی درمان برای بهبودی مصرف داروهای پیشگیری از بارداری است برای تنظیم در مدت چرخه های قاعدگی
2- اسپیرونولاکتون 25 میلیگرم به میزان 2 عدد قرص هر روز
3- متفورمین 500 میلیگرم روزی 1 عدد بهتر است (این دارو در شرایطی که فرد اضافه وزن دارد و شواهدی دال بر بالا بودن قند خون داریم داده شود)
4- هر سه داروی بالا در حدود 1 سال درمان شما را به بهبودی می رسانند اما داروهای اصلی ورزش - کاهش استرس حال این استرس چه خود را با پرخوری پدیدار کند وچه با بی اشتهایی فرقی نخواهد داشت چون شما را متضرر خواهد کرد
داروهای دیگری نیز برای درمان وجود دارد که بر حسب علت بروز بیماری به فرد داده میشود مثل وقتی که متوجه شویم فرد دارای مشکلات تیروئیدی است و یا دارای مشکلات غددی باشد که فرد در این صورت حتما باید به یک پزشک متخصص غدد مراجعه کند و پیگیری کند
مصرف اسپیرونولاکتون همراه با سیپروترون کامپاند به همراه هم مشکلی ندارد به نظر برخی اساتید مصرف این دو موجب اثر بخشی بهتر نیز میگردد اما بهتر است متفورمین را در ساعات دیگر وبه همراه یکی از وعده های غذایی میل شود
منبع:salamatezanan.blogfa.com
تنبلی تخمدان (PCO) یا سندرم تخمدان پلی کیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک, تنبلی تخمدان, بیماریهای تخمدان, علل تنبلی تخمدان, درمان بیماریهای تخمدان, علائم بیماری پلی کیستیک,سندرم تخمدان پلی کیستیک (pcos),سندرم تخمدان پلی کیستیک و ناباروری,سندرم تخمدان پلی کیستیک و تغذیه,سندرم تخمدان پلی کیستیک ppt,سندرم تخمدان پلی کیستیک رژیم,سندرم تخمدان پلی کیستیک pdf,تنبلی تخمدان,تنبلی تخمدان درمان,تنبلی تخمدانها,تنبلی تخمدان و حاملگی,بیماریهای تخمدان,بیماریهای تخمدان و رحم,بیماریهای تخمدان,بیماریهای تخمدان زن,بیماریهای تخمدان پلی کیستیک,علائم بیماریهای تخمدان,درمان بیماری پلی کیستیک,درمان بیماری پلی کیستیک تخمدان,درمان بیماری پلی کیستیک کلیه,عوارض بیماری پلی کیستیک,علائم بیماری تخمدان پلی کیستیک,عوارض بیماری تخمدان پلی کیستیک,علایم بیماری پلی کیستیک,راههای درمان بیماری پلی کیستیک
براساس آمارهای جهانی، سرطان دهان چهارمین سرطان شایع آقایان و ششمین سرطان شایع در بین خانمها است. بد نیست بدانید آقایان سه برابر بیشتر از خانمها به این بیماری مبتلا میشوند و معمولا هم در افراد بالای 40 سال دیده میشود.
بارها خوانده و شنیدهاید که سیگار کشیدن سلامتتان را تهدید میکند، اما بررسیهای متعدد پژوهشگران نشان میدهد مصرف دخانیات همچون سیگار، پیپ و قلیان یکی از مهمترین فاکتورهای ابتلای افراد به سرطان دهان است به طوری که به گفته بسیاری از متخصصان، افراد سیگاری تا شش برابر بیشتر از کسانی که سیگار نمیکشند دچار این سرطان میشوند.
علاوه بر سیگار، مصرف مشروبات الکلی یکی از عوامل موثر در ابتلا به سرطان دهان بوده و اینکه آمار آقایان مبتلا بالاتر از خانمهاست به بیشتر بودن تعداد سیگاریها و الکلیهای جنس مذکر برمیگردد و معمولا هم با افزایش سن بویژه در فاصله چهل تا پنجاه و پنج سالگی این بیماری خطرناک بروز میکند.
البته فاکتورهای دیگری مثل عفونتهای ویروسی، ضعف سیستم ایمنی بدن، قرار گرفتن در معرض اشعه ماورای بنفش، عوامل تحریککننده مخاط دهان مثلا دندانهای مصنوعی غیراستاندارد که در دهان لق میزند و ایجاد زخم میکنند یا حتی مصرف مداوم غذاهای بیش از حد تند و تیز را هم نباید نادیده گرفت. افرادی که جرم زیادی روی دندانهایشان دارند یا بهداشت دهان و دندان را بخوبی رعایت نمیکنند هم در معرض ابتلا به این نوع سرطان هستند.
حواستان به سلامت دندانهایتان باشد
پرکردن نامناسب دندان یا دندانهایی که به دلیل شکستگی و لبپر شدن گوشه تیزی دارد و این تیزی باعث ایجاد زخم روی زبان میشود هم میتواند در طولانی مدت زمینه ابتلا به سرطان دهان را فراهم کنند. به همین دلیل توصیه میشود مراجعه به دندانپزشک را به موارد حاد واگذار نکنید و هر شش ماه یکبار از سوی دندانپزشک مورد معاینه قرار بگیرید چون ممکن است یک زخم ساده علامت یک بیماری پیش رونده و حاد مثل سرطان باشد.
در واقع شایعترین سرطانهای ناحیه فک و دهان با یک زخم بروز میکند که در مراحل اولیه هم بدون درد است و متاسفانه بیمار به پزشک مراجعه نمیکند چون فکر میکند یک آفت دهانی ساده است و با گذشت زمان یا استفاده از فلان داروی خاص کمکم خوب خواهد شد و جای نگرانی نیست، در حالی که گاهی همین موضوع به ظاهر ساده و نه چندان بااهمیت، زندگی فرد را نشانه میگیرد.
اگر آفت میزنید
آفت شایع ترین ضایعه مخاطی دهان است و حتی اگر درمان هم نشود ظرف یک تا دو هفته خود به خود بهبود مییابد، اما زخمی که در دهان به وجود آمده و بعد از گذشت سه هفته خوب نمیشود یک هشدار است و بیمار حتما باید به متخصص مراجعه کند تا مورد بررسی دقیقتر قرار بگیرد.
علائم سرطان دهان را بشناسید
شاید زخمهای ناحیه لب و دهان و زبان و... که براحتی خوب نمیشود یا با اشاره بسیار کوچکی خونریزی میکند (چه دردناک و چه بدون درد) از جمله مهمترین علائم سرطان دهان محسوب شود، اما وجود قسمتهای سفید یا قرمزرنگ یا حتی گوشت اضافه روی لثه ها، زبان، لوزه یا دهان، گرفتگی گلو یا گلودردی که در یک دوره خاص از بین نمیرود، توده یا ضخیم شدگی در گونه، مشکل در جویدن و بلع غذا، اختلال در حرکت و چرخاندن زبان یا فک، فقدان حس یا درد هنگام لمس قسمتهایی از صورت، دهان و گردن، ورم غدههای لنفاوی در گردن، احساس ناراحتی هنگام صحبت کردن، کاهش وزن ناگهانی، احساس خواب آلودگی مدام و... هم ممکن است نشانههایی از ابتلا به این نوع سرطان باشد.
دکتر خودتان باشید
سرطان دهان ممکن است است لبها، کام، زبان، غشاهای درونی لب یا گونه، لوزهها و گلو را درگیر کند، با وجودی که بسیاری از سرطانها با پیشرفت و نفوذ به غدد لنفاوی به نواحی دیگر بدن هم سرایت میکند و به دلیل نزدیکی دهان به غدد لنفاوی گردن، احتمال انتشار آن در کل بدن زیاد است، اما از آنجایی که محیط دهان بخوبی قابل مشاهده است، میتوانیم مراحل ابتدایی شروع سرطان را در دهان تشخیص دهیم.
به عبارتی، درمان سرطان دهان در مراحل اولیه، بسیار آسان و کمهزینه بوده و با شانس بهبود زیادی همراه است. پس علاوه بر مراجعه دورهای به دندانپزشک ماهی یک بار جلوی آینه بایستید و با یک چراغ قوه بیرون و داخل لبها، زبان، داخل دهان، زبان کوچک، لوزهها و لثه را به دقت بررسی کنید. همچنین گردن و زوایای فک پایین را با دست لمس کرده و از لحاظ وجود تودههای سفت، مورد معاینه قرار دهید و در صورت مشاهده کوچکترین علائم مشکوک به پزشک مراجعه کنید. بد نیست بدانید که پنج سال بعد از تشخیص سرطان فقط ۵۰ درصد از مبتلایان بهبود پیدا میکنند، با این حساب هرچه بیماری زودتر شناخته شود احتمال موفقیت درمانی هم بیشتر خواهد بود.
از تشخیص تا درمان
بررسیهای تشخیصی سرطان دهان ممکن است شامل آزمایشهای خون، نمونهبرداری (برداشت مقدار کمی از بافت یا مایع برای بررسی آزمایشگاهی) از توده و رادیوگرافی سر باشد. البته سیتیاسکن یا امآرآی (M.R.I) به بررسی گسترش بدخیمی کمک میکند. از طرفی هرچه توده در زمان تشخیص بزرگتر باشد، احتمال گسترش آن به سایر نواحی بیشتر بوده و درمان بسته به محل سرطان (لب، زبان، کام یا...) متفاوت است.
جراحی نیز برای برداشت ناحیه سرطانی در صورتی که قابل عمل باشد، انجام میشود، اما بیمار پس از جراحی باید دهانش را سه تا چهار بار در روز با محلول آب نمک شستوشو دهد. حتی بسته به شرایط بیمار، اشعهدرمانی یا مصرف دورهای داروهای ضدسرطان هم ممکن است برای فرد تجویز شود. در مواردی هم که جراحی باعث اختلال در تکلم شده باشد، گفتاردرمانی توصیه میشود.
منبع: yjc.ir
هر آنچه باید درباره سرطان دهان بدانید
سرطان دهان, علائم سرطان دهان, بهداشت دهان و دندان, تشخیصی سرطان دهان,سرطان دهان و دندان,سرطان دهان در ایران,سرطان دهان چیست,سرطان دهان قلیان,علائم سرطان دهان,علائم سرطان دهان و دندان,علائم سرطان دهان و گلو,علائم سرطان دهان و لثه,علائم سرطان دهان چیست؟,علایم سرطان دهان,بهداشت دهان و دندان,بهداشت دهان و دندان کودکان,بهداشت دهان و دندان در کودکان,بهداشت دهان و دندان کودک,بهداشت دهان و دندان ppt,بهداشت دهان و دندان در اسلام,بهداشت دهان و دندان در مدارس,آفت دهان چیست؟,تشخیص سرطان دهان
باکتری باسیلوس آنتراسیس عامل بیماری سیاه زخم است. نامهای دیگر این بیماری در زبان انگلیسی آنتراکس (Anthrax) و به فرانسوی شاربن است.
نام آنتراکس از کلمه یونانی (anthrakis) به معنی ذغال گرفته شده که بدلیل زخم سیاه رنگی هست که در این بیماری بوجود می آید. از بیماریهای مشترک انسان و تعداد زیادی از حیوانات است که البته در حیوانات شایعتر و در انسان کمتر هست.
شکل و خصوصیات باکتری:
باکتری میلهای شکل و غیرمتحرک و دارای کپسول بوده و هوازی ـ بیهوازی اختیاری است از خصوصیات مهم این جنس یعنی باسیلوسها و این باکتری، تولید هاگ یا اسپور (Spore) است به همین دلیل، مقاومت محیطی زیادی دارند و اکثرا در آب هوا و بخصوص خاک حضور دارند.
حساسیت:
در دام ها در شرایط طبیعی، تمام علفخواران نسبت به این بیماری حساسیت زیادی دارند. نشخوارکنندگان بویژه گوسفند، گاو و بز بسیار حساس میباشند و در صورت ابتلا بیماری بیشتر به شکل فوق حاد بوده و تلف میشوند. حساسیت دامهای تکسمی نیز زیاد است اما از نظر حساسیت بعد از نشخوارکنندگان قرار دارند. گوشتخواران حساسیت کمی دارند و بطور استثناء ممکن است مبتلا شوند. پرندگان به این بیماری مقاومت دارند به استثنای شترمرغ که حساس است. نژاد در حساسیت دامها موثر است بطوریکه گوسفندان آفریقا نسبت به سایر نژادها مقاومت بیشتری به شاربن دارند همچنین حیوانات مسن بدلیل ایمنی اکتسابی و تدریجی بیش از حیوانات جوان مقاومت دارند.
انسان به بیماری شاربن حساس بوده و با تماس با حیوانات مبتلا و یا فراوردههای آلوده به این بیماری مبتلا میشود.
راه انتقال و انتشار باکتری و بیماری:
بیماری شاربن در انسان در نتیجه تماس مستقیم با حیوانات بیمار و یا فرآوردههای حیوانات مثل پوست، مو و پشم ایجاد میشود بنابراین دامپزشکان، دامداران، میکروب شناسان، کشاورزان، چوپانان، کارگران کشتارگاهها و کارگرانی که در صنایع پوست و پشم کار میکنند بیشتر در معرض ابتلاء به این بیماری هستند. در حیوانات میکروب شاربن بطور مستقیم از حیوان آلوده به حیوان سالم منتقل نمیشود بلکه میکروب در بافتهای حیوانات مبتلا وجود داشته و کمی قبل از مرگ از راه ترشحات مختلف به خارج دفع میشود.
همچنین اگر لاشه حیوانات تلف شده کالبدگشایی شود و یا در دسترس پرندگان و یا حیوانات شکاری قرار گیرد، ممکن است بطور وسیع و خطرناکی میکروب را در خاک پراکنده کند. بنابراین انتشار میکروب در یک منطقه ممکن است بوسیلهی جریان آب، حشرات، سگها و سایر گوشتخواران، پرندگان وحشی و یا مدفوع دامهای مبتلا تامین شود. ورود عفونت به یک منطقه غیرآلوده همواره بوسیله مواد آلوده حیوانی مانند پودر استخوان، کود، پوست، روده، پشم و مواد کنسانتره و یا علوفه آلوده صورت میگیرد.
میکروب شاربن در انسان و حیوان ممکن است از راه خراشهای پوستی، راه گوارشی و یا از طریق تنفس ایجاد آلودگی نماید. گرچه در بیشتر مواقع طرز ایجاد آلودگی به درستی معلوم نیست اما غالبا تصور میشود که دامها در نتیجه خوردن غذاها و یا آبهای آلوده مبتلا میشوند و در انسان میکروب بیشتر از راه خراشهای پوستی وارد بدن میشود ولی ندرتا ممکن است از راه مخاط دستگاه تنفس و یا گوارش افراد را مبتلا کند. بنابراین بسته به راه ورود میکروب سه نوع شاربن ایجاد میشود: شاربن پوستی، شاربن تنفسی و شاربن گوارشی.
بیماریزایی:
باسیلوس آنتراسیس از طریق تولید سم یا زهرابه به میزبان حمله میکند. بطور دقیقتر، بیماریزایی باسیلوس آنتراسیس به دو عامل مربوط است: کپسول و زهرابه. به این ترتیب که کپسول، باکتری را در برابر بیگانه خوارها و فاگوسیتها و سایر عوامل دفاع غیرآختصاصی بدن محافظت میکند و زهرابه یا توکسین که از سه جزء مهم پروتئینی تشکیل شده است.
سیاهزخم پوستی:
معمولا در مناطقی از پوست دست و بازو که بیشتر در معرض تماس با آلودگی هستند روی میدهد (پوست صورت و گردن هم با شیوع کمتری گرفتار میشوند).
علائم:
ضایعه معمولا با ایجاد جوش بیدرد در محل ورود میکروب آغاز میشود که به سرعت گسترش مییابد و به قرحهای که اطراف آن را طاولهای کوچک احاطه کردهاند منجر میشود و به نکروز قرمز تیره و سیاه رنگی تبدیل میشود (در مرکز زخم یک اثر و جاماندگی از زخم سیاه رنگ بوجود میآید). این ضایعه قطر 1 تا 3 سانتیمتری داشته و به آن پوسچول بدخیم (malignant pustule) میگویند.
در اثر زهرابه میکروب خیز و ادم وسیع، بزرگ شدن عقدههای لنفاوی (لنفادنوپاتی)، تب، بیحالی و نیز سر درد هم ممکن است دیده شود. بیماری در اکثر موارد خودبخود محدود شده و بهبودی حاصل میشود اما موارد درمان نشده میتواند به باکتریمی Bacteremia یا وجود باکتری در گردش خون، مننژیت و مرگ منجر شود و این تلفات در اینگونه افراد حدود 20% است. این بیماری در مناطق استوایی شایعتر است.
سیاهزخم تنفسی یا ریوی:
در انسان که بیماری پشم ریسان هم خوانده میشود در اثر استنشاق اسپورها ایجاد میگردد که در ابتدا آثاری شبیه به سرماخوردگی دارد ولی بزودی به بیماری شدید ریوی و پنومونی تهدید کننده تبدیل میشود. میزان تلفات در این شکل بیماری حتی افرادیکه تحت درمان دقیق قرار میگیرند زیاد است چون زمانی به بیماری مظنون میشوند که جراحات قابل ترمیم نیست.
علائم:
تب، سرفهی خشک، احساس ناراحتی در پشت جناغ سینه و نهایتا تنگی نفس حاد، تعریق و سیانوز. پرده جنب ریه هم درگیر میشود و پس از آن تجمع مایع خونی در فضای پلور ( فضای بین دو پرده جنب) روی میدهد. بیماری به سرعت پیشرفت می کند و در عرض 24 تا 36 ساعت شوک، افت دمای بدن و مرگ رخ میدهد.
سیاهزخم گوارشی:
در اثر مصرف گوشت آلوده ایجاد میشود.
علائم:
بصورت یک التهاب دستگاه گوارش (گاستروانتریت) حاد تظاهر مییابد. تب شدید، نفخ شکم، دلدرد و همچنین استفراغ خونی و اسهال خونی هم ممکن است دیده شود و نهایتا به مرگ منجر میشود.
تشخیص:
تهیه گسترش و دیدن باسیلهای گرم مثبت و بزرگ که بصورت زنجیرهای قرار گرفتهاند. اسپورها معمولا در گسترههای بدست آمده از ترشح زخم دیده نمیشود. آزمایشات سرولوژی مفید نیستند.
پیشگیری و درمان:
سوزاندن یا دفن لاشههای آلوده در گودالهای عمیق دارای آهک_ ضدعفونی محصولات حیوانی (بوسیله اتوکلاو)_ استفاده از دستکش و پوشاک محافظت کننده در افرادی که در خطر بالای ابتلاء قرار دارند_ ایمن سازی فعال دامها به کمک واکسن زنده ضعیف شده (تخفیف حدت یافته) در این مورد واکسنی که وجود دارد حدود 9 ماه به دام ایمنی میدهد_ واکسینه کردن افرادی که در خطر شغلی بالایی قرار دارند. این واکسن بدون سلولی و حاوی آنتیژن محافظت کننده (PA) خالص شده میباشد. درمان بوسیله پنیسیلین G انجام میشود که موثرترین درمان است.
منبع:daneshnameh.roshd.ir
بیماری سیاه زخم / علائم و درمان سیاه زخم
سیاه زخم, درمان بیماری سیاه زخم, بیماری سیاه زخم, علائم سیاه زخم, عامل بیماری سیاه زخم, سیاهزخم پوستی, درمان بیماری, پیشگیری از سیاه زخم,سیاه زخم ppt,سیاه زخم تنفسی,سیاه زخم در ایران,سیاه زخم در انسان,سیاه زخم pdf,سیاه زخم در گاو,درمان بیماری سیاه زخم,بیماری سیاه زخم,بیماری سیاه زخم چیست,بیماری سیاه زخم در انسان,بیماری سیاه زخم ppt,علائم بیماری سیاه زخم,نام بیماری سیاه زخم,جلوگیری از بیماری سیاه زخم,بیماری سل و سیاه زخم,علائم سیاه زخم,علائم سیاه زخم,درمان سیاه زخم,درمان سیاه زخم,علایم سیاه زخم,عوارض سیاه زخم,درمان سیاه زخم پوستی,عامل بیماری سیاه زخم,سیاه زخم پوستی,درمان بیماری ام اس,درمان بیماری ایدز,درمان بیماری پسوریازیس,درمان بیماری پانیک,درمان بیماری صدف,درمان بیماری گال,درمان بیماری بواسیر,درمان بیماری قند,درمان بیماری دیابت,درمان التهاب دستگاه گوارش,علائم التهاب دستگاه گوارش,بیماری التهابی دستگاه گوارش,پیشگیری از سیاه زخم,جلوگیری از سیاه زخم,پیشگیری از بیماری سیاه زخم,پیشگیری از انتقال سیاه زخم,راههای پیشگیری از سیاه زخم,پیشگیری سیاه زخم,پیشگیری از انتقال بیماری سیاه زخم
نتایج بررسی ها نشان داده اند داشتن چند عادت در زندگی می تواند زمینه بروز آلزایمر را افزایش دهد و در مقابل برخی عادت ها باعث می شود احتمال ابتلا به این بیماری کاهش یابد. بنابراین تاکید بر این ۵ نکته مهم است:...
۱. روش زندگی انسان تاثیر بسزایی در سلامت زیستن او دارد. اگر افراد عادت های غلط زندگی (کشیدن سیگار و مصرف مشروبات الکلی) را ترک کنند و به انجام ورزش های هوازی و منظم بپردازند، تا حد زیادی به سطوح بالایی از سلامت دست خواهند یافت. مصرف غذاهای سرخ شده، چرب، کنسروشده و نوشابه های گازدار معمول نیز از عوامل افزایش بروز خطر هستند، بنابراین به جای آنها باید از غذاهای حاوی فیبر، میوه، سبزی های تازه، لبنیات کم چرب و نان های سبوس دار استفاده کرد و میزان سلامت جسم خود را افزایش داد. این عادت ها می توانند ضمن افزایش سلامت جسم و روان تا حد زیادی باعث پیشگیری از بروز ابتلا به آلزایمر شوند.
۲. ضربه هایی که باعث از دست دادن هوش و حواس یا ایجاد خونریزی در نواحی ای از داخل جمجمه می شوند، امکان ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهند، بنابراین بهتر است از ابتدای کودکی و نوجوانی تا حد امکان با استفاده از کلاه ایمنی هنگام دوچرخه سواری و کمربندایمنی، خود و فرزندتان را از مواجهه با خطر ضربه ها مصون نگه دارید زیرا این گونه ضربه ها می توانند باعث خونریزی در جمجمه شوند یا در اثر از دست دادن هوش و حواس و نرسیدن اکسیژن لازم به سلول های مغز، امکان صدمه به قسمت هایی از مغز و ریسک ابتلا به آلزایمر را در سنین سالمندی افزایش می دهند.
۳. براساس پژوهش های انجام شده جهانی، ابتلا به آلزایمر در خانم ها ۵ تا ۶ درصد بیشتر از آقایان است. این امر می تواند دلایل زیادی داشته باشد؛ مانند بالا بودن امید به زندگی در خانم ها، نداشتن فعالیت های اجتماعی، حضور بیشتر خانم ها در منزل و پایین بودن سطح تحصیلات آنها.
۴. اصولا شیوع بیماری آلزایمر در کشورهای در حال توسعه با توجه به رشد سریع جمعیت سالمند بیشتر از جوامع دیگر است و در ایران هم با رشد سریع تعداد این قشر در جامعه، احتمال ابتلا به دمانس افزایش بیشتری خواهد داشت.
۵. آخرین تخمین های مربوط به هزینه های درمان بیماران مبتلا به دمانس و آلزایمر در جهان، حدود ۶۰۴ میلیارد دلار (یعنی ۱ درصد درآمد سرانه ملی جهان) است که از این مقدار حدود ۸۰ درصد آن در کشورهای پیشرفته مصرف می شود. با توجه به برآورد انجام شده و بنا به گفته مسوولان کشورمان، حدود ۶۰ درصد هزینه بهداشت و درمان کشور ما نیز صرف سالمندان می شود، بنابراین، این بیماری هزینه هنگفتی را به سیستم بهداشتی، جامعه و خانواده تحمیل می کند. البته مسوولان کشور و به خصوص وزارت بهداشت و درمان با قرار دادن طرح ملی دمانس در برنامه های خود می توانند با تشخیص زودهنگام بیماری، علاوه بر ارتقای کیفیت زندگی بیماران، زمینه ای فراهم کنند تا خانواده ها از نظر اقتصادی اجتماعی و بهداشتی وضعیت بهتری داشته باشند.
منبع:salamatnews.com
۵ نکـتـه ای که بایـد دربـاره آلـزایـمـر بـدانـیـد
آلـزایـمـر